Bezoek de website

Stichting Helping Thulo Parsel

Adres:
Diepenhorstweg 5
3291 GJ Strijen

Telefoon:
+31(0)786743121

Email:
helpingthuloparsel@gmail.com

De stichting Helping Thulo Parsel bouwt huizen voor de inwoners van twee bergdorpen in Nepal. Na de twee aardbevingen in april en mei 2015 zijn Hans en Fabienne Buijing uit Strijen een geldinzamelingsactie gestart en hebben zij de stichting Helping Thulo Parsel opgericht. In november van 2015 zijn zij met vier vrijwilligers naar Nepal afgereisd om huizen te bouwen voor het dorp Thulo Parsel. Het doel was om stevigere huizen te bouwen met zoveel mogelijk materialen uit de bergen maar wel met een stevige fundering van cement, het gebruik van betonijzer, gemetselde muren en een stevige dakconstructie. Drie van de vier vrijwilligers die zijn meegegaan kwamen uit de Hoeksche Waard en allemaal hadden zeĀ  bouwervaring of technische kennis.

Hans en Fabienne Buijing uit Strijen komen al sinds 2006 elk jaar in Nepal en maken elk jaar een trekking in de Himalaya. Zij hebben veel kennis over Nepal en de bergdorpen. De dragers en gidsen die zij van hun trekkings kennen wonen in de bergdorpen waar nog steeds geen hulp is geweest van de Nepalese overheid.

In november 2015 vond de bouw plaats van een voorbeeldhuis door de Nederlanders en is aan 12 Nepalezen, door middel van training-on-the-job geleerd hoe een beter huis te bouwen. Al het gereedschap en materialen zijn gefinancierd door de stichting. Inmiddels is het eerste doel gerealiseerd en zijn er twaalf huizen gebouwd in Thulo Parsel.

De stichting gaat nu met de opgedane ervaring in een ander dorp huizen bouwen. In dit bergdorp, Bimkhori, wonen ook dragers en gidsen die Hans en Fabienne kennen van hun wandelreizen in de Himalaya. De situatie in dit bergdorp is nog steeds schrijnend. De dorpelingen wonen nog steeds in een tijdelijk onderkomen, meestal van zeil en bamboe. Het doel is om hier negen huizen te bouwen. De bouw is gestart in november 2017.

Share This